2/8/13

Η Ελληνική Υδατοσφαίριση στις Πισίνες των Αμερικανικών Πανεπιστημίων


Το άθλημα του πόλο στην Αμερική, μετά τα σχολικά πρωταθλήματα (high school teams) και τα καλοκαιρινά πρωταθλήματα των ομάδων (club teams) στις ηλικιακές κατηγορίες, συνεχίζεται με το πρωτάθλημα των Πανεπιστημίων.
Επειδή είναι απαραίτητος ο συνδυασμός της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και του αθλητισμού, στα αγόρια η σεζόν του πόλο αρχίζει από τα μέσα Αυγούστου και τελειώνει αρχές Δεκεμβρίου ενώ για τα κορίτσια η σεζόν αρχίζει από τα μέσα του Ιανουαρίου και τελειώνει τον Μάιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους μήνες που δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν προπονούνται οι αθλητές, απλώς οι υποχρεώσεις είναι λιγότερες για να υπάρχει χρόνος για τη παρακολούθηση των μαθημάτων, το διάβασμα και τα εργαστήρια.
Επίσης, η αγωνιστική θητεία κάθε αθλητή στην ομάδα ειναι τριετής, εκτός εαν αποφασιστεί να μη συμμετέχει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο του Πανεπιστημίου, οπότε η αγωνιστική θητεία του αθλητή είναι για τέσσερα χρόνια. 
Ο κανόνας αυτός λέγεται “Redshirted” και δίνει την επιλεκτική ευχέρεια στον προπονητή να διαλέξει την χρονιά που θα μείνει εκτός κάποιος αθλητής, αξιολογώντας την ικανότητά του.



Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα για τους Άνδρες

Τα Πανεπιιστήμια χωρίζονται σε Κατηγορίες (Division I, II & III) ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, και κάθε κατηγορία σε Περιφέρειες.
Στη πρωτη κατηγορία (Division I), συμμετέχουν οι ομάδες με τους καλύτερους παίκτες και τις περισσότερες βλέψεις για τη κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος, γνωστού ως NCAA (National College Athletic Association). Είναι ο ίδιος οργανισμός που επιβλέπει όλα τα κολλεγιακά αθλήματα, γνωστό σε εμάς από το μπάσκετ.

Οι Περιφέρειες στη πρώτη κατηγορία είναι οι εξής:
  • Mountain Pacific Sports Federation (MPSF)
  • Collegiate Water Polo Association (CWPA)
  • Western Water Polo Association (WWPA)
Για να συμμετέχει μια ομάδα στο final four του NCAA θα πρέπει να κερδίσει το πρωτάθλημα της περιφέρειάς της.
Κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους σε διάφορα τουρνουά, εντός και εκτός έδρας, ακόμα και εάν οι ομάδες δεν ανήκουν στις ίδιες περιφέρειες. Ανάλογα με το ρεκόρ των  νικών ή ηττών, παίρνουν το λεγόμενο seed που ειναι η κατάταξή τους στην τελική οκτάδα που θα συμμετέχει στους τελικούς της κάθε περιφέρειας.
Ο πρωταθλητής κάθε περιφέρειας, προκρίνεται για το final four  του NCCA. Η τέταρτη ομάδα του final four συμμετέχει από πρόσκληση που της κάνουν οι διοργανωτές (at-large selection) και θεωρητικά ειναι η επόμενη καλύτερη ομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της μέσα στο χρόνο  και συνήθως ειναι η δεύτερη ομάδα της περιφέρειας MPSF.

Από τη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια τρείς αθλητές διάλεξαν να συνδυάσουν σπουδές και αθλητισμό μαζί, συγκεκριμένα: 
 
Κώστας Γεννηδουνιάς (από τον ΑΟ Παλαιού Φαλήρου)




Έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια με την ομάδα του Πανεπιστημίου του University of Southern California με απόλυτη επιτυχία.
Στη πρώτη χρονιά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα της Αμερικής, στη σεζόν 2011-12 σημείωσε 31 γκολ και ήταν ο τρίτος σκόρερ της ομάδας του (αγωνίστηκε μόνο σε 17 παιχνίδια λόγω τραυματισμού).
Η ομάδα του Πανεπιστημίου, οι Trojans όπως ονομάζονται είχαν 8-0 νίκες στη περιφέρεια  MPSF και ρεκόρ 24-3 νίκες σε όλα τα παιχνίδια που παίξανε.
Ο Κώστας είχε και τις εξης προσωπικές επιτυχίες:
  • All-American Honorable Mention,
  • All-MPSF Honorable Mention
Η ομάδα του, κατέκτησε το, πρωτάθλήμα MPSF (10-9 στο τελικό την ομάδα του Πανεπιστημίου University of California Los Angeles), αλλα και το πρωτάθλημα NCAA (7-4 στο τελικό την ομάδα του Πανεπιστημίου University of California Los Angeles).
Στη δεύτερη χρονιά του, στη σεζόν 2012-13, σημείωσε 68 γκολ σε 27 παιχνίδια και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου, οι Trojans είχαν 8-0 νίκες στο στο MPSF και ρεκόρ 29-0 νίκες σε όλα τα παιχνίδια που παίξανε.Ο Κώστας είχε και τις εξης ονομαστικές επιτυχίες
  • Μέλος της πρώτης ομάδας All-American
  • Μέλος της πρώτης ομάδας All-MPSF
  • Μέλος της πρώτης ομάδας στο NCAA All-Tournament
  • Μέλος της πρώτης ομάδας στο MPSF All-Tournament
Επίσης, στην ομάδα του κατά της διάρκειας της σεζόν ήταν δεύτερος στις ασίστ (40), δεύτερος στα κλεψίματα (37) και  δεύτερος στα μπλόκ (17).
Η ομάδα του, κατέκτησε το, πρωτάθλημα MPSF (9-5 στο τελικό την ομάδα του Πανεπιστημίου Stanford University), αλλα και το πρωτάθλημα NCAA (11-10 στο τελικό την ομάδα του Πανεπιστημίου University of California Los Angeles).

Δημήτρης Λάππας (από τον Πανιώνιο ΓΣΣ)



Συμμετείχε για πρώτη φορά τη σεζόν 2012-13 με την ομάδα του Πανεπιστημίου Long Beach State University, της Καλιφόρνια.
Τη σεζόν 2012-13, σημείωσε 19 γκολ σε 32 παιγνίδια.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου, οι 49ers όπως ονομάζονται είχαν 4-4 νίκες στη Περιφέρεια  MPSF και ρεκόρ 24-8 νίκες σε όλα τα παιχνίδια που παίξανε.
Η ομάδα του, κατέκτησε τη 5η θέση στους τελικούς της Περιφέρειας MPSF.


Μιχάλης Δημητρακόπουλος (από τον Πανιώνιο ΓΣΣ)




Συμμετείχε για πρώτη φορά τη σεζόν 2012-13 με την ομάδα του Πανεπιστημίου Long Beach State University, της Καλιφόρνιας.
Τη σεζόν 2012-13, σημείωσε 2 γκολ σε 17 παιγνίδια.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου, οι 49ers όπως ονομάζονται είχαν 4-4 νίκες στη Περιφέρεια  MPSF και ρεκόρ 24-8 νίκες σε όλα τα παιχνίδια που παίξανε.
Η ομάδα του, κατέκτησε τη 5η θέση στους τελικούς της Περιφέρειας MPSF.

 
Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα για τις Γυναίκες

Το NCAA πρωτάθλημα για τις γυναίκες ξεκίνησε τη σεζόν 2001.
Τα Πανεπιστήμια χωρίζονται σε Κατηγορίες ανάλογα της δυναμικότητάς τους.
Στη πρωτη κατηγορία (Division I), συμμετέχουν οι ομάδες με τις καλύτερες παίκτριες και τις περισσότερες βλέψεις για τη κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος (NCAA).
Οι Περιφέρειες είναι οι εξής:
  • Mountain Pacific Sports Federation (MPSF)
  • Collegiate Water Polo Association (CWPA)
  • Metro Atlantic Athletic Conference (MAAC)
  • Western Water Polo Association (WWPA) 
  • Southern California Intercollegiate Athletic Association (SCIAC)
Στην Τελική Φάση του Πρωταθλήματος Γυναικών συμμετέχουν οκτώ ομάδες. Την οκτάδα αποτελούν οι πρωταθλητές των περιφερειών, ο νικητής του τουρνουά Big Western και οι υπόλοιπες δύο ομάδες μετά από πρόσκληση που δέχονται από την διοργανώτρια αρχή (at-large selection) και θεωρητικά ειναι οι επόμενες καλύτερες ομάδες.
Κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους σε διάφορα τουρνουά, εντός και εκτός έδρας, ακόμα και εαν οι ομάδες δεν ανήκουν στις ίδιες περιφέρειες. Ανάλογα με το ρεκόρ των  νικών ή ηττών, παίρνουν το λεγόμενο seed που ειναι η κατάταξή τους στους τελικούς της περιφέρειάς τους ή στο τουρνουά Big Western.
Από τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια δύο αθλήτριες διάλεξαν να συνδυάσουν σπουδές και αθλητισμό μαζί, συγκεκριμένα:

Ιουλία Γαρυφάλλου (από τον Εθνικό Πειραιώς)



Συμμετέχει με την ομάδα του Πανεπιστημίου Long Beach State της Καλιφόρνιας.
Για τη σεζόν 2012-2013 δηλώθηκε σαν Redshirted, δηλαδή απέχει για ενα ολόκηρο χρόνο από αγώνες της ομάδας (προπονείται όμως κανονικά), αλλά θα έχει δικαίωμα συμμετοχής για τα επόμενα δύο χρόνια.
Τη σεζόν 2011-12 ήταν η τέταρτη σκόρερ της ομάδας της με 27 γκόλ.
Τη σεζόν 2010-11 ήταν η δεύτερη σκόρερ της ομάδας της με 34 γκολ.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου, οι 49ers όπως ονομάζονται είχαν ρεκόρ 14-17 νίκες σε όλα τα παιχνίδια που παίξανε.
Η ομάδα της, ήρθε δεύτερη στο πρωτάθλημα Big West Tournament (5-11 στο τελικό από την ομάδα του Πανεπιστημίου University of California Irvine)
Η Ιουλία είχε και την προσωπική επιτυχία ως All-Big West Honorable Mention.


Χριστίνα Κώτσια (από τον Ολυμπιακό ΣΦΠ)



Συμμετέχει με την ομάδα του Πανεπιστημίου Long Beach State της Καλιφόρνιας.
Στη πρώτη χρονιά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα της Αμερικής στη σεζόν 2012-13 σημείωσε 50 γκολ σε 31 παιχνίδια και ήταν η δευτερη σκόρερ της ομάδας της.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου, οι 49ers όπως ονομάζονται είχαν 8-0 νίκες στη Περιφέρεια  MPSF και ρεκόρ 24-3 νίκες σε όλα τα παιχνίδια που παίξανε.
Η Χριστίνα είχε και τις εξης προσωπικές επιτυχίες:
  • ACWPC All-America Honorable Mention
  • All-Big West Honorable Mention



Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Οι προπονητές των Αμερικάνικων Πανεπιστήμιων, βλέποντας την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις υποδομές των Ελληνικών σωματείων και από τις επαφές που έχουν, είτε επειδή αγωνίστηκαν στο παρελθόν στο Ελληνικό πρωτάθλημα είτε από τη συμμετοχή τους και τη γνωριμία τους με Έλληνες παίκτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (σημερινούς προπονητές στα Ελληνικά σωματεία), προσπαθούν να φέρουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αθλητές/τριες που θα ενδυναμώσουν τις ομάδες τους και παράλληλα θα τους προσφέρουν εξαιρετικές σπουδές.


Ήδη οι αδερφές Στεφανία και Ιωάννα Χαραλαμπίδου (από τον Τρίτωνα Αμαρουσίου) αποφάσισαν να φοιτήσουν τον τελευταίο χρόνο του Λυκείου σε σχολείο της Καλιφόρνιας και από τη σεζόν 2013-14 θα αγωνίζονται και αυτές στο Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα με την ομάδα του University of Southern California.


Επίσης, αυτό το καλοκαίρι παίξανε με την ομάδα του Socal Water Polo της Καλιφόρνιας στο πρωτάθλημα USOpen Water Polo που διεξήχθη στο Atherton της Καλιφόρνιας και η ομάδα τους κατέλαβε τη τέταρτη θέση. 
 
Επίσης δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον οι αδελφές Ιόλη και η Άλκηστις Μπενέκου, του Τρίτωνα Αμαρουσίου, να αγωνίζονται στο Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ως εχει δημοσιευτεί σε Ελληνικές ιστοσελίδες.



Τέλος, ο Βασίλης Τζαβάρας, που αγωνίζεται στον ΑΟ Παλαιού Φαλήρου με την ομάδα των Νέων Ανδρών και των Ανδρών, συμμετείχε αυτό το καλοκαίρι με την ομάδα (κάτω των 18) της Lamorinda Water Polo, ομάδα που φτιάχτηκε από τους προπονητές του Πανεπιστημίου του Berkley της Καλιφόρνιας, στο πρωτάθλημα United States Club Championships και συμμετείχε στην κατακτήση του χάλκινου μεταλλίου.


Και, δυστυχώς για την Ελληνική Υδατοσφαίριση - ευτυχώς για τα παιδιά, η λίστα θα μεγαλώσει με το πέρασμα των χρόνων ...


ΙΔΩΜΕΝ ! ! ! ...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου